3.2 CARNS / PEIXOS / OUS

Tenen en comú l'alt contingut en Proteïnes

LA CARN

toves, comestibles (teixit muscular o vísceres) de qualsevol mamífer o au.

Quina COMPOSICIÓ NUTRICIONAL té la carn?
Omple els següents camps i quan els tinguis enllestits clica a sobre la SOLUCIÓ per veure les respostes correctes



DERIVATS CARNIS

PERNIL SERRÀ o SALAT
procés de madurar una part del porc en condicions determinades: Tª, humitat ...)
adobat amb sals: ClNa, nítrits i nitrats
la carn perd aigua (% Pt i greixos s'eleva)

 

PERNIL CUIT
resulta de bullir i salar la carn del porc
molt succedanis en els que es pot afegir fècules, greix...
la carn guanya aigua

 

LLONGANISSA / BOTIFARRA / XORIÇ...
carns + greix + espècies + sals
el seu contingut depèn molt de la seva elaboració

 

DERIVATS DEL FETGE
paté o pasta de fetge
fetge + greixos sobretot + espècies + sals

 

 

EL PEIX

Animals comestibles que viuen a l'aigua

Quina COMPOSICIÓ NUTRICIONAL té el peix?
Omple els següents camps i quan els tinguis enllestits clica a sobre la SOLUCIÓ per veure les respostes correctes.


MARISC

Tenen composició semblant al peix.

Baix contingut de greix total, però més alt en colesterol

MOL.LUSCS:

ostres, musclos, caragols...

CRUSTACIS:

llagosta, gambes, crancs, escamarlans...

CEFALÒPODES:

calamars, sípia, pop

 

ELS OUS

N'hi ha molta diversitat, però en general es consumeixen els de gallina

Un ou sense la closca 50 g

Quina COMPOSICIÓ NUTRICIONAL tenen els ous?
Omple els següents camps i quan els tinguis enllestits clica a sobre la SOLUCIÓ per veure les respostes correctes.


CLARA ROVELL

 

CONSERVACIÓ DE CARNS I PEIXOS
SAL Cl Na
FUMATS
SAL + PEBRE
NITRATS/NITRITS important per evitar el botulisme!!!
FRED
CALOR + ADDITIUS conserves
comentar el brou