La metodologia, en sentit general, és el conjunt d’activitats i d’estratègies orientades a l’aprenentatge. Convé que els alumnes la coneguin per tal d’aconseguir la seva màxima implicació en el procés ja que s’expliciten les accions d’aprenentatge i les condicions de treball. La metodologia contempla tant allò que haurà de fer l’alumnat per aprendre com la previsió orientativa del temps de dedicació als diferents tipus d’activitats.
Òbviament, determinar les estratègies que es faran servir en el procés d’ensenyament - aprenentatge ha de ser una acció coherent amb els objectius que s’hagin formulat per tal que la metodologia ajudi a assolir-los; però també dependrà de les característiques dels continguts i de les característiques de l’alumnat. En definitiva es tracta de tenir clar què han d’aprendre els alumnes, com farem possible uns aprenentatges més consistents i quina metodologia els ajudarà millor a aprendre de forma autònoma.
Tota metodologia formativa ha d’incloure:
En tot cas es tracta d’explicitar allò que es consideri més representatiu sobre la manera com es desenvoluparà l’assignatura i de remarcar-ne els aspectes més rellevants.
A la taula següent es presenta un llistat –incomplet– de possibles activitats i de metodologies d’aprenentatge. Les del primer bloc són bàsicament de caràcter presencial. Les altres es desenvolupen, normalment, fora de l’aula sota la direcció del professor o de forma autònoma.